Escoles
Què farem?
Explora els ODS a través d'una cursa! La idea d‟aquesta activitat és fusionar l‟esport amb l‟aprenentatge dels ODS. El nostre objectiu és oferir a l'alumnat una manera divertida i enèrgica de comprendre els conceptes fonamentals que impulsen un món més just, equitatiu i sostenible.
Aquesta dinàmica no només ensenyarà les nenes i els nens sobre els ODS, sinó que també els permetrà moure's i participar activament en el procés d'aprenentatge de manera divertida.
L'educació física a primària és molt més que simplement moure's. Té efectes positius en diversos aspectes del desenvolupament dels infants i estableix les bases per a un estil de vida saludable i equilibrat en el futur. L'educació física per tant és crucial al nivell de primària:
- Desenvolupament físic: L'educació física promou el desenvolupament d'habilitats motores bàsiques, com ara córrer, saltar, llançar i atrapar. Aquestes habilitats formen la base per a una vida activa i saludable en el futur.
- Salut i benestar: L'activitat física regular a la infància ajuda a prevenir problemes de salut, com l'obesitat, la diabetis i malalties cardiovasculars. Inculcar hàbits saludables des d'una edat primerenca pot tenir un impacte positiu al llarg de la vida.
- Coordinació i equilibri: Les activitats en educació física milloren la coordinació motora i l'equilibri, cosa essencial per realitzar tasques diàries i activitats esportives de manera eficient i segura.
- Desenvolupament cognitiu: Lactivitat física pot millorar la concentració, la memòria i la funció cognitiva. S'ha demostrat que el moviment i l'exercici estimulen el cervell i contribueixen a un rendiment acadèmic millor.
- Desenvolupament social: Les classes d'educació física ofereixen oportunitats perquè els infants interactuïn, col·laborin i treballin en equip. Aprenen a respectar les regles, a competir de manera justa ia comunicar-se amb els companys.
- Autoestima i confiança: La participació en activitats físiques i esportives pot augmentar l'autoestima i la confiança dels nens en proporcionar-los èxits personals i moments de superació.
- Gestió de l'estrès: L'exercici físic pot ser una manera efectiva d'alliberar l'estrès i l'ansietat als nens. Els proporciona un mitjà per relaxar-se i alliberar energia acumulada.
- Desenvolupament emocional: Les activitats físiques i esportives poden ser una forma dexpressió emocional per als nens. Aprenen a manejar les seves emocions ia treballar en equip per assolir objectius comuns.
- Aprenentatge integral: L'educació física es pot integrar amb altres aspectes de l'aprenentatge, com ara matemàtiques (mesurament de distàncies, temps) i ciències (com funciona el cos durant l'exercici).
- Formació d'hàbits: L'educació física pot ajudar a establir hàbits d'activitat física des d'una edat primerenca, cosa que és essencial per prevenir el sedentarisme i els problemes de salut associats a la vida adulta.
Comencem?
Materials necessaris: Targetes o papers amb els números i noms dels ODS i cinta adhesiva per marcar el terra.
Passos:
1.- Preparació: Abans de començar, col·loca les targetes o papers amb els números i noms dels ODS en una àrea àmplia o en un passadís llarg. Col·loca la cinta adhesiva a terra per marcar una línia de partida i una línia d'arribada.
2.- Explicació: Reuneix els nens i explica'ls que participaran en una carrera especial en què es familiaritzaran amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
3.- Instruccions:
Assigna a cada nen un número de l'1 al 17 (corresponent als ODS). Cada nen rebrà una targeta o paper amb el número de l'ODS.
Alinea els nens a la línia de partida i explica que, quan escoltin el número de la seva ODS, han de córrer fins a la targeta corresponent col·locada a terra i recollir-la. Quan tots els nens hagin recollit les seves targetes, demana'ls que formin un cercle amb les targetes en mà.
4.- Explicació dels ODS:
Un per un, demana als nens que mostrin les seves targetes i llegeixin en veu alta el número i el nom de l'ODS que tenen a les mans.
Després que cada nen hagi presentat la seva ODS, pren-te un moment per explicar breument en què consisteix aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible. Pots fer servir exemples simples i rellevants per als nens.
5.- Reflexió: Després d'explicar cada ODS, inicia una breu conversa amb els nens sobre com poden contribuir a la consecució d'aquest objectiu a la seva vida diària. Anima a compartir idees creatives i accions pràctiques.
6.- Cursa final: on els nens han de córrer novament fins a les seves targetes corresponents, però aquesta vegada han d'ordenar-les correctament de l'1 al 17, representant la seqüència dels ODS.
Materials
Consulta en aquesta secció tots els materials que hem recopilat per a poder ajudar-te a donar a conèixer els ODS als alumnes i alumnes.
Anar a materials