Escoles
Què farem?
És el moment d'identificar què podem fer des de l'escola per salvar el món que ens envolta. Diverteix-te aplicant l'ODS que hem apadrinat, salvem el món que ens envolta entre tots i amb les nostres petites accions quotidianes. Diguem-ho al món, al nostre món els nostres compis, famílies i veïns! I la millor manera de dir les coses és amb l'exemple, reflexionem sobre què podem fer perquè millori el nostre entorn a través de l'ODS apadrinat.
Una excursió escolar pot ser una excel·lent oportunitat per dur a la pràctica l'aprenentatge i enriquir l'experiència educativa de les nenes i els nens. Podem treballar els ODS mitjançant aquestes excursions i combinar-les amb altres disciplines o temàtiques que volem treballar a l'aula, perquè al final els ODS són transversals i han d'afectar la nostra vida quotidiana, així com serveix per poder explicar com hem arribat fins aquí i com podem revertir certes situacions crítiques del nostre planeta i societat. Per exemple i com a idees per al professorat:
· Ciències Naturals i Medi Ambient:
Visita a un zoològic, aquari o reserva natural per aprendre sobre la diversitat d'espècies i els ecosistemes.
Excursió a un jardí botànic per estudiar diferents tipus de plantes i la importància del medi ambient.
· Història i Cultura:
Viatge a un museu local per descobrir la història i la cultura de la regió.
Visita a un lloc històric o monument per aprendre sobre esdeveniments significatius de la història.
· Geografia:
Excursió a un lloc geogràfic d'interès, com ara una muntanya, una platja o un riu, per aprendre sobre característiques geogràfiques i la seva formació.
· Art i Creativitat:
Visita a una galeria d´art per apreciar diferents formes d´expressió artística.
Excursió a un taller de ceràmica, pintura o altres arts visuals per experimentar amb la creativitat.
· Ciència i Tecnologia:
Viatge a un centre de ciència o tecnologia per participar en exhibicions interactives i experiments.
· Educació Cívica:
Excursió a una institució governamental local, com un ajuntament, per aprendre sobre com funciona el govern i la importància de la participació cívica.
· Educació per a la Salut:
Visita a una granja o hort orgànic per aprendre sobre la producció daliments saludables i sostenibles.
· Educació Física i Recreació:
Excursió a un parc d´aventures per promoure l´activitat física i el treball en equip.
· Idiomes Estrangers:
Excursió a un restaurant o esdeveniment cultural relacionat amb l'idioma estranger que s'estigui aprenent.
· Matemàtiques:
Excursió a un supermercat per aprendre sobre el maneig dels diners, els preus i les quantitats.
És important que l'excursió estigui alineada amb els objectius d'aprenentatge i el pla didàctic de les nenes i els nens. Abans de l'excursió, és recomanable proporcionar als estudiants informació rellevant sobre el lloc que visitaran i els conceptes que exploraran. Després de l'excursió, es pot fer una activitat de seguiment a l'aula per reflexionar sobre allò que s'ha après.
Comencem?
En aquest repte us proposem tres tipus d'excursió per fer amb el grup:
Adaptar-la a una excursió ja planificada per lescola, una excursió virtual o una excursió interna, dins de lescola.
En qualsevol de les opcions i atenent l'ODS apadrinat, veure com adaptem una reflexió sobre què podem fer a la nostra vida, sense sortir de la nostra quotidianitat, però adaptant-la a aquesta excursió, quan sortim i vegem o coneguem el lloc.
- Com a primera proposta, davant dels grans requeriments que implica realitzar una excursió, proposem a Missió ODS que cada grup, integri aquesta activitat en alguna de les seves excursions ja plantejades dins de la seva planificació del curs. Ja que preparar una excursió per a nens de primària requereix molta planificació i atenció als detalls per assegurar-te que lexperiència sigui educativa, segura i divertida.
- Una altra opció que us proposem és fer una excursió virtual. És a dir, triar un lloc concret, tenim molts exemples a dalt, i utilitzar eines com les web cam dels llocs (estació d'esquí, platja, Zoo, Street view, …)
- Finalment, una excursió interna dins de l'escola, anant al pati, els banys, el gimnàs, … i proposant idees que puguin millorar i apropar-nos a un món millor (cartells per no desaprofitar aigua als banys, més papereres al pati, disposar de productes de neteja per als alumnes a l'hora de fer servir l'equipament de l'escola, ….).
Independentment del tipus d'excursió triada, aportem alguns passos que el professorat pot seguir per organitzar una excursió amb èxit:
- Definir el propòsit: Decidiu el propòsit de l'excursió. Què voleu que els nens aprenguin o experimentin durant l'excursió? Això us ajudarà a triar la destinació i les activitats adequades.
- Selecció de la destinació: Tria una destinació que estigui relacionada amb el currículum escolar o que sigui interessant i educativa per als nens. Assegureu-vos que sigui apropiat per a l'edat i el nivell dels estudiants.
- Investigació de la destinació: Investiga sobre el lloc que visitaràs. Esbrina si ofereixen programes educatius, activitats interactives i mesures de seguretat adequades.
- Data i horari: Trieu una data i horari que funcioni per a l'escola i els pares. Assegureu-vos de tenir prou temps per planificar i obtenir totes les aprovacions necessàries.
- Autoritzacions i permisos: Envia formularis d'autorització als pares per obtenir-ne el consentiment. Assegureu-vos d'incloure informació sobre la destinació, les activitats i qualsevol requisit especial.
- Transport: Decideix com els nens arribaran a la destinació. Si cal, organitza transport segur i còmode, ja sigui amb autobús escolar, transport públic o mitjançant la col·laboració amb els pares.
- Itinerari detallat: Crea un itinerari detallat que inclogui horaris, activitats planificades i moments per a descansos i dinars.
- Contacte d'emergència: Proporciona als pares i personal de l'escola un número de contacte d'emergència en cas de qualsevol imprevist.
- Grups i acompanyants: Organitza els infants en grups petits i assigna acompanyants responsables per a cada grup. Assegureu-vos que hi hagi prou adults per supervisar i mantenir la seguretat.
- Preparació de materials: prepara materials educatius relacionats amb l'excursió. Això podria incloure fulls de treball, preguntes per reflexionar o jocs relacionats amb la destinació.
- Dinar i refrigeris: Planifica els menjars i els refrigeris. Pot ser convenient demanar als nens que portin el seu dinar o fer arranjaments amb el lloc visitat.
- Elements de seguretat: Assegureu-vos de comptar amb farmacioles de primers auxilis, números d'emergència i qualsevol altre element de seguretat necessari.
- Recull d'informació: Proporciona als pares i als acompanyants informació detallada sobre l'excursió, incloent-hi horaris, itinerari, punts de trobada i altres detalls rellevants.
- Dia de l'excursió: Arriba d'hora al lloc de trobada. Verifica que tots els nens estiguin presents i llestos per començar l´excursió.
- Supervisió constant: Durant l'excursió, assegureu-vos de mantenir una supervisió constant dels nens i mantenir-los compromesos en les activitats planificades.
- Avaluació i seguiment: Després de l'excursió, reuniu-vos amb els acompanyants i recopileu comentaris sobre com va ser l'experiència. Això us ajudarà a millorar futures excursions.
- Recorda que la seguretat dels nens és la prioritat número u. Sempre pren mesures per garantir-ne el benestar i estar preparat per a qualsevol eventualitat. Bona sort amb l´organització de l´excursió!
Materials
Consulta en aquesta secció tots els materials que hem recopilat per a poder ajudar-te a donar a conèixer els ODS als alumnes i alumnes.
Anar a materials